Gündem

'Roboski'de fail yok, madalya var'

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Roboski Katliamı’nın sorumlularının bir yıldır hâlâ ortaya çıkartılamaması Şişli’de protesto edildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyeleri,  Roboski Katliamı’nın birinci yılı nedeniyle cumartesi günü temsili tabutlarla yürüyüş düzenledi.

HDK, 28 Aralık 2011’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının, Şırnak’ın Uludere ilçesinde 34 sivili bombalayarak öldürmesinin  birinci yılında, Şişli Camii önünde toplanarak, AKP Şişli İlçe Teşkilatı önüne yürüdü ve siyah çelenk bıraktı.

BDP Milletvekili Sebahat Tuncel’in de aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişi “Roboskî katliamını unutmadık, unutturmayacağız. Sorumlular yargılansın” yazılı pankart eşliğinde Mecidiyeköy köprüaltına kadar yürüdü.

“Roboski’nin sorumlusu AKP”

HDK İstanbul İl Yürütme Kurulu Üyesi Atilla Özdoğan ve beraberindeki sekiz kişilik heyet, polis ablukası altındaki AKP Şişli İlçe Binası önüne gelerek, çelenk bıraktı. Özdoğan burada bir açıklama yaparak, Roboski’nin sorumlusunun AKP olduğunu ve katiller yargılanıncaya kadar işin peşini bırakmayacaklarını dile getirdi. Polis, bir kısım basın mensubunun çelengin bırakılması ve açıklama anını çekmesini engelledi. Çelengi taşıyan grup ve muhabirler çevik kuvvetin arasındaki kordiordan geçerken, polis müdürü “çevik kapat” diyerek geçişi engelledi. Polis müdürü, tartışma çıkması üzerine muhabirlere sarı basın kartı sordu.

“AKP Roboski’nin sorumlularına madalya veriyor”

HDK İstanbul İl Meclisi adına basın metnini okuyan Özlem Sezer, Başbakan Erdoğan ile hükümet sözcülerinin, ülkede yapılan katliam ve insanlık dışı uygulamaları yok saydığı gibi üstünü kapatmak için de elinden geleni yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 30 yıldır Kürt Sorunu’nun eşit haklara dayalı, demokratik ve barışçıl bir çözümü gerçekleştirilmediği için 60 bin civarı yurttaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Sezer, çözümsüzlüğün devam etmesi durumunda halkın çocuklarının asker veya “gerilla” olarak hayatını kaybetmeye devam edeceklerini vurguladı.

Sezer, F-16 uçaklarıyla 17’si çocuk 34 kişinin öldürülmesinden sorumlu olanların ortaya çıkarılması  ve yargılanmasının beklenildiği bir zamanda,  “Roboski’nin sorumlusu sayılması gereken Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten'e başarı madalyası verilmesini” ise eleştirdi.

“Katledilen tüm halklar Roboski’deydi”

BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, “Roboski Katliamı’nın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, orada zaman 28 Aralık 2011 saat 21.00'de kaldı. Bir yıl geçmiş ancak yaşam durmuş gibi” dedi.
Roboski’de yapılan anmaya Tunceli, Sivas, Çorum, Maraş gibi bölgelerden insanların geldiğini ifade eden Tuncel şunları söyledi:
“Bu coğrafyada katliam yaşayan halkların temsilcileri oradaydı. Aleviler oradaydı, Ermeniler oradaydı, Suryaniler oradaydı. Oradaydılar, çünkü biz katledildik, hesabı sorulamadı. Bunun hesabını hep birlikte soralım ki, bir daha böyle katliamlar yaşanmasın diyorlardı.”

Yorum yazın