Gündem

'Koruyu koruyamadık, özür dileriz'

Yazan: Ertan Önsel
Ertan Önsel

Validebağ korusu'ndaki inşaat alanına beton mikserlerin girmesi üzerine gün boyu yaşanan gerginlik sonrası akşam saatlerinde çatışma çıktı.

Yaklaşık 21 gündür polis ablukası altında olan Validebağ korusu, bugün, polisin koru için nöbet tutan eylemcilere yaptığı iki olaylı müdahale sonrası yeniden gündeme geldi.

Gündüz, inşaat alanına giren beton mikserlere karşı bir grup kadın eylemci barikatları ittirerek inşaat alanına girmek istemiş ancak polis biber gazıyla müdahale ederek grubun içeri girmesini engellemişti. Yaşananlar üzerine, Kuzey Ormanları Savunması, saat 19.00'da buluşmak için sosyal medya üzerinden çağrı yaptı. Saat 20:00 civarında avukat Can Atalay öncülüğünde polis barikatları önünde basın açıklaması yapıldı. Atalay, polisin inşaat alanında kalaşnikofla beklediğini vurgulayarak beton mikserlerin girişini engelleyemediklerini ve bu yüzden koruyu koruyamadıkları için özür diledi.

Basın açıklamasının bitimiyle beraber bir grup önce barikatları aşmak istedi. Ardından kitlenin içinden polislerin olduğu tarafa soda şişeleri fırlatıldı. Bunun üzerine polis, sırasıyla tazyikli su, plastik mermi ve biber gazıyla yoğun bir şekilde göstericilere müdahale etti. Göstericiler de ellerine geçen taş ve sopaları fırlatarak  havai fişekle karşılık verdi. Polis müdahalesi sonrasında grup Validebağ’daki ara sokaklara doğru kaçtı. 15 kişi gözaltına alındı ve gece geç saatlerde serbest bırakıldı. Biber gazı sebebiyle çok sayıda insan etkilendi. Cumhuriyet gazetesi muhabiri Kayhan Ayhan başından yaralanarak Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Başına sekiz dikiş atılan Ayhan müşade altına alındı. Olay sonrası polis barikatı bulunduğu yerden Ata Ortaokulu'na doğru yaklaşık 20 metre ileri taşındı.


Yorum yazın