Yaşam

'Haklarını bilmeyenler kendilerini ezdiriyor zaten!'

Yazan: Pınar Ödübek

Bir Dünya Çocuk Hakları Günü'nü daha geride bıraktık. İnsan hakları, adalet ve eşitlikle ilgii ne düşündüklerini o günde çocuklara sorduk

Çocukluk insan yaşamının önemli bir dönemi. Tercihlerimizin, değerlerimizin, tutum ve davranışlarımızın, kişiliklerimizin temellerinin atıldığı bu dönemin kim ve ne olacağımız üzerinde güçlü bir etkisi var. Ne yazık ki çocukların hepsi kaliteli eğitim olanaklarına sahip değil. Okul dışı zamanlarda sahip oldukları imkanlarda çok farklı. Peki çocuk hakları nelerdir? Neden vardır? Çocuğun hakkı dediğimiz zaman ne anlıyoruz?

Çocukların yaşama, gelişme, korunma ve katılma gereksinimlerinin önem ve önceliği, insan hakları hukuku bünyesinde kendine özgü bir yapısı olan çocuk hakları alanının oluşmasını gerektiriyor. Çocuklar İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve diğer anlaşmalarla korunmuş tüm hakların yanı sıra Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere birçok hakka da sahip. Çocuk haklarını düzenleyen en önemli uluslararası belge olan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni Türkiye 1989 yılında imzaladı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin 20 Kasım'da Dünya Çocuk Hakları Günü için İstanbul Şişli'deki Perpa İş Merkezi'nde 200 çocukla gerçekleştirdiği etkinlik sonrasında çocuklara  “Çocuk hakkı” dediğimizde  ne anladıklarını sorduk. İşte çocukların gözünden insan hakları, eşitlik, adalet, ayrımcılık, sevgi ve empati… 

Rotinda Özbek 4. sınıf öğrencisi
Dünya Çocuk Hakları günü için yapılan etkinlikde çocukların önemini öğrendim. Çocukların değerini, sevgilerini, şefkatlerini öğrendim.

Beyzanur Ekinci 5. sınıf öğrencisi
Çocukların hakları uygulanmalıdır. Çocukların hakları uygulanmazsa bu adil olmaz.

Miray Mutlu 7. sınıf öğrencisi
Dünya Çocuk Hakları Günü bütün çocukların haklarını öğrenip yaşamlarına geçirebilmeleri için vardır. Hayatları boyunca uğradıkları haksızlıklar karşısında bu bildiklerini kullanabilirler ve kendilerini ezdirmemeliler. Sahip oldukları hakları bilmeyen çocuklar ve büyükler var.  Ama bu durumda onlar eziliyorlar zaten. Farklı inanışlar içerisindeler, kendi ülkelerinde kendilerini zor durumlara düşürüyorlar. Şu anda dışarda çok ağır şartlar altında çalışan çocuklar var. Eğer haklarını bilselerdi iş yerine okula gider ailelerine karşı çıkarlardı diye düşünüyorum. Bu nedenle bu konuda sadece çocukların değil ailelerin de eğitilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Gülcan Uluhatun 8. sınıf öğrencisi
Adaletin ne olduğunu ve adil olunması gerektiğini öğrendim.

Mir Bello Kurğa 4. sınıf öğrencisi
Her ülkenin her çocuğunun  küçük yaşta olsun, büyük yaşta olsun siyah beyaz fark etmez haklarının olduğunu öğrendim.

Büşra Saraç 7. sınıf öğrencisi
Herkesin özgür doğduğunu, adaletin ne olduğunu öğrendim. Herkese eşit davranılması, vatandaş ayrımı yapılmaması gerektiğini öğrendim. Cinsiyeti, rengi ve dini ne olursa olsun fakir ya da zengin olsun herkes insandır. Örneğin cumhurbaşkanı da insandır vatandaş da insandır.

Cansel Yavuz 7.sınıf öğrencisi
Oyun oynama hakkımız var. İşçi olan bir çocuğun da oyun oynama hakkı vardır. O çocuğu çalıştırmamalıyız oyun oynatmalıyız. Susma hakkımız da var.

Mesut Altın 5. sınıf öğrencisi
Dünya Çocuk Hakları Günü çocukların haklarının ellerinden alınmaması için vardır. Başkalarının emirlerine uymamak için vardır. Çok yararlı bilgiler öğrendik birbirimize karşı daha iyi davranacağız.

Elif Aysema Yılmaz 5. sınıf öğrencisi
Dünya Çocuk Hakları Günü çocukların yaşamlarını kolaylaştırmak ve çocukları özgürleştirmek için vardır. Çocukları bu etkinliğe çağırdıkları gibi her anne babayı da buraya çağırıp onlarla konuşabilirler.

Yusuf Ertesin 5. sınıf öğrencisi
Kız ve erkek ayrımı yapılmaması gerekir. Her çocuk okula gitmeli. Bazı aileler ayrımcılık yapıyor.  Kızlarını okula göndermiyorlar erkek çocuklarını okula gönderiyorlar ama neden bunu yaptıklarını bilmiyorum.

Kübra Cıdacı 5. sınıf öğrencisi
Çocuklara değer verilmesi için Dünya Çocuk Hakları Günü vardır. Çocuklara sahip çıkılmalı. Anneler ve babalar çocuklarını incitmemeli. Bazı aileler erkek çocuklarının kız çocuklarından daha fazla bilgisi olduğunu düşündüğü için kızlarını okula göndermiyorlar herhalde. Ama ben ikisinin de eşit olduğunu düşünüyorum.

Görkem Albayrak 4. sınıf öğrencisi
Mutlu olabilmemiz için Dünya Çocuk Hakları günü var. Buraya gelemeyen diğer çocukların da buraya gelmesini tercih ederdim. Çünkü onların da haklarını öğrenmelerini isterdim.

Erdem Yılmaz 4. sınıf öğrencisi
Eğitim hakkımız var. Kız çocukları da okumalı. Kitap okuduğumuz zaman öğrendiklerimizi ve düşüncelerimizi arkadaşlarmızla paylaşma hakkımız var. Çocuk haklarını bilmeyen çocukların da bir gün gelmesi lazım buraya. Bu hakları bizden hiç kimse alamaz.
(PÖ/GG)

Yorum yazın